2021.

Еко(П)оглед је пројекат који је удружење Екогенеза спровело у сарадњи са удружењем Дете – заштитник планете. Настао је као пратећи догађај пројекта ЕкоКон, годишње мултидисциплинарне еколошке конференције. Први по реду Еко(П)оглед обухватио је  изложбу ликовних радова са конкурса „Климатске промене у боји“ и едукативне радионице за децу на тему климатских промена.

Град Београд, уз чију подршку се пројекат реализује, на овај начин постаје богатији за годишњу манифестацију која обједињује науку (екологију, заштиту животне средине и остале сродне науке) и уметност и пружа могућност да аутори радова својим уметничким изразом допринесу подизању свести о климатским променама, али и најмлађим члановима заједнице да се укључе у овако важне теме које се тичу њихове будућности.

На изложби која је одржана од 3. до 9. септембра у Центру за културу „Влада Дивљан“, у Београду, изложено је преко 200 изабраних радова из све четири категорије ликовног конкурса „Климатске промене у боји“. Изложбени простор обогаћен је и едукативним постерима о климатским променама захваљујући нашим пријатељима из Светске организације за природу (WWF Adria).

Током трајања изложбе организована су два радионичарска дана у оквиру којих су спроведене едукативне радионице за децу узраста од 5 до 12 година. На радионицама су деца учила о утицају људских активности на убрзање климатских промена, последицама које климатске промене остављају на планету, као и о начинима на које појединац може допринети борби против климатских промена. Радионице су биле интерактивне – на њима су деца била у прилици да кроз игру, посматрање експеримената, модела и видео материјала, као и учешће у квизовима, стекну нова знања и развију свест о климатским променама.

Пројекат Еко(П)оглед спроводи удружење Екогенеза у сарадњи са удружењем Дете – заштитник планете уз финансијску подршку Секретаријата за заштиту животне средине Градске управе града Београда.